MEEST GESTELDE VRAGEN
Wij krijgen de waarheid boven tafel!
(+31) 085 90 22 120
Wie kan een Recherchebureau oprichten?

Niet iedereen kan zomaar een beveiligingsorganisatie of Recherchebureau beginnen. Hiervoor is een vergunning nodig. Justis verleent de vergunning namens de minister van Veiligheid en Justitie. Justis vraagt advies aan de korpschef van de regionale Politie eenheid waarin de aanvragende organisatie is gevestigd. De korpschef beoordeeld of de opzet en inrichting van de organisatie goed in elkaar zit. De politie maakt met het Recherchebureau een afspraak voor een bezoek zodat zij dit goed kunnen beoordelen. Om als Particulier rechercheur aan de slag te gaan, is het diploma Particulier onderzoeker van de SVPB verplicht. Als dit allemaal in orde is verleent Ministerie van justitie een POB nummer, hierdoor weet u dat u te maken heeft met een officieel en erkend Recherchebureau.

Wat is een privé detective?

In de volksmond wordt het vaak Privé detective genoemd, bij bedrijven vaak bedrijfsrecherche. Het betekent hetzelfde, officieel wordt het particulier onderzoeker genoemd. Een particulier onderzoeker kan voor een recherchebureau werken of zelf een recherchebureau voeren. Zij voeren met een strikte wetgeving onderzoeken voor particulieren en bedrijven uit. U kunt denken aan o.a. interne diefstal of fraude, ziekteverzuim of in de particuliere sfeer aan overspel.

Mag een particulier onderzoeker bij een recherchebureau alles onderzoeken?

Als er een gegronde reden is, dus een goede aanleiding dan mag een recherchebureau een onderzoek verrichten. Voorafgaand aan het onderzoek zal een plan van aanpak opgesteld worden met duidelijke kaders en een doelstelling. Particulier onderzoekers moeten rekening houden met de privacy en het proportionaliteits- en subsidiariteitsbeginsel. Dat bekent dat de mate van inbreuk op het individueel belang vanuit een bepaalde maatregel proportioneel moet zijn ten opzichte van het beoogde legitieme doel en het middel in verhouding moet staan tot het doel. Als een particulier onderzoeker rekening hiermee houdt dan kan rechtmatig alles onderzocht worden.

 

In onze blog kun je meer lezen of wat er wel en niet mag als PriveDetective!

 

Lees de blog hier 

Wordt er rekening gehouden met geheimhouding?

Iedereen die met en voor ons bedrijf werkt heeft strikte geheimhouding. Iedereen tekent voorafgaand aan de werkzaamheden een geheimhoudingsformulier. Daarnaast moet een Particulier Onderzoeker zich houden aan de Gedragscode particulier onderzoekers, hierin staat beschreven wat de bevoegdheden zijn. Ook heeft ons bedrijf een privacyverklaring wat strikt nagekomen wordt. 

Wanneer mag je een camera plaatsen?

Zelf mag je nooit zomaar een camera plaatsen op openbare plaatsen of die gericht zijn hierop. Daar is tegenwoordig een strikte wetgeving voor en je bent strafbaar als je je hier niet aan houdt. Het college bescherming persoonsgegevens toetst of bedrijven of personen camera’s mogen plaatsen. Daar dient altijd een melding voor ingediend te worden. Bij uitzondering en bij hoge noodzaak, mogen wij dit. Mits we de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit in het oog houden is het toegestaan tijdelijk een camera te plaatsen.

Mag je als bedrijf of particulier zelf opsporingswerk doen?

Het is uitsluitend toegestaan om opsporingswerk te verrichten als je bevoegdheid hebt volgens de politiediensten (artikel 141) en bijzondere opsporingsambtenaren (artikel 142) of als je beschikt over een POB nummer en een gele pas (persoonlijke vergunning). Personen zonder deze bevoegdheid of POB nummer en gele pas mogen dus nooit camera’s plaatsen, observaties uitvoeren of naspeuringen doen.

Wat kost een privé detective?

Wij hebben de kosten per rechercheur omschreven op deze pagina, Wat kost een privé detective?

Moet elk Particulier Onderzoeksbureau beschikken over een Keurmerk?

JA, daar kunnen wij als Particulier Onderzoeksbureau volmondig JA op zeggen. Het keurmerk wordt afgegeven door een onafhankelijke auditor. De audit duurt gemiddeld 1 dag en moet elk jaar opnieuw afgelegd worden.

 

In de audit zijn een aantal vereisten opgenomen waar een Particulier Onderzoeksbureau zich aan moet houden. In het volgende document kunt u meer lezen over de vereisten.

https://s3-eu-central-1.amazonaws.com/nvb.gi/wp-content/uploads/2020/05/22201017/keurmerk_pob_herziene_versie_1__juni_2011___definitief_.pdf 

 

Wilt u meer weten over het keurmerk zelf, lees dan onderstaande link

https://www.veiligheidsbranche.nl/keurmerken/km-pob/ 

Erkend en gecertificeerd
Erkend en gecertificeerd
Overzichtelijke kosten
Overzichtelijke kosten
Privacy gegarandeerd
Privacy gegarandeerd
Persoonlijk plan
Persoonlijk plan
Door heel Nederland
Door heel Nederland
De beste middelen
De beste middelen
Wat onze klanten over ons zeggen

Ik had het gevoel dat mijn man vreemd ging maar ik kon er geen vinger achter krijgen. Dankzij de privé detective kreeg ik het bewijs wat ik zocht en waar ik bang voor was. Ook al is het zwaar om bevestiging te krijgen van mijn vermoedens, ik kan nu wel weer verder met mijn leven.

Er waren grote twijfels over de vrienden waar mijn dochter mee om ging en ze is best wel een beïnvloedbaar meisje. Ze vertelde steeds minder tegen ons en we wisten eigenlijk niet waar ze uit hing. Gelukkig bleken onze vermoedens niet terecht te zijn. Dankzij de mensen achter de privé detective hebben we nu veel meer rust.