Wat mag absoluut NIET als Privé Detective?

Als je aan het woord Privé Detective denkt, dan denk je al snel aan stoere mannen en vrouwen die stiekem mensen volgen en opsporen. Uit films zie je dat ze in een Recherche zaak (vermiste personen of chantage) afluisterapparatuur gebruiken, GPS trackers onder auto’s plaatsen en met een verborgen camera iemand in huis filmen.
Wekelijks worden wij door particulieren benaderd om dit soort methodieken in te zetten bij hun vraagstelling. Dan moeten wij vaak mensen teleurstellen omdat hun beeld niet klopt met de werkelijkheid. Wat mag wel? En wat mag niet? Lees hieronder meer.

 

Bevoegdheden Privé Detective!

Een Privé Detective, officiële term (Particulier onderzoeker) heeft dezelfde bevoegdheden als een burger. Je zult wel denken, nou dat is dus lekker veel. Dat klopt, voor particuliere opdrachten zijn er een stuk minder mogelijkheden. Bij een zakelijke partij (lees bedrijf), heb je veel meer mogelijkheden. De mogelijkheden hangt af van bv het arbeidscontract, personeelshandboek en de mogelijke CAO. Maar laten we bij de particulier blijven. Particulieren zijn goed beschermd en ook wel terecht denk ik.

 

OSINT-onderzoek (open source)

Een Privé Detective (particulier onderzoeker) mag enkel gebruik maken van onderzoek uit open bronnen of semi open bronnen (KvK/kadaster). Wij kunnen dus geen kentekens bevragen bij het RDW, NAW-gegevens opzoeken uit de BRP of iemand zijn telefoon kraken op afstand. Je zou zeggen, logisch toch, hoe veilig zou Nederland zijn als je voor een paar honderd euro achter privé gegevens komen. Toch worden wij wekelijks tientallen keren benaderd voor deze gegevens. Ik snap de vraag wel, zeker bij vermiste personen of chantage. Maar het is simpelweg legaal niet mogelijk.

 

Afluisterapparatuur op afstand

Afluisterapparatuur is verboden, dit mag dus niet als methodiek ingezet worden. Alleen de politie heeft met toestemming de bevoegdheid om af te luisteren. Iets plaatsen in een auto, of woning mag dus niet. Ook niet als het je partner betreft. Wanneer je zelf deelnemer aan het gesprek bent mag je het wel heimelijk opnemen. Zakelijk zijn er iets meer mogelijkheden, maar met privé opdrachten dus niet.

 

GPS Tracker om een auto op te sporen

GPS Tracker plaatsen bij een auto. De wetgeving zegt dat het onder bepaalde gevallen is toegestaan. Bijvoorbeeld om de observatie veiliger te maken. Een GPS tracker mag heimelijk alleen op een auto worden gezet als de auto zakelijk in gebruik is of het een zakelijke auto betreft. Voor bijvoorbeeld overspel is het dus niet zomaar toegestaan.

 

Forensisch onderzoek

Op het gebied van Forensisch onderzoek is er veel mogelijk. Er kan steeds meer en dat is voor de algemene veiligheid supermooi. Maar ook dit middel kan in Privé gevallen niet zomaar ingezet worden. Stiekem DNA afnemen en vergelijken is niet toegestaan. Dit moet dus met toestemming van de onderzochte. Kijk goed naar de mogelijkheden van het afnemen van vingerafdrukken, handschriftonderzoek en het afnemen van DNA.

 

Verborgen Camera

Dit middel inzetten in een privé onderzoek is ook zonder meer niet toegestaan. Zeker niet als het in een woning is, of plekken waar mensen onbevangen zichzelf moeten zijn. Dus je snapt wel dat je niet mag filmen in de kleedkamer van de sportschool. Wij zetten in veel gevallen observatie in en filmen dan ook. Op een publiekstoegankelijke plek waar mensen onbevangen zichzelf kunnen zijn wordt deze bewijslast niet gezien als een ernstige inbreuk op de privacy.

 

Strafbaar

Als je deze methodieken dus wel inzet in Privé gevallen dan maak je je strafbaar. Realiseer je dit goed voordat je je partner afluistert, een GPS Tracker in een auto plaats of een stiekem een camera in de slaapkamer ophangt. Als je partner naar de politie gaat, dan zou je best vervolgd kunnen worden.

Wij als Recherchebureau zetten deze methodieken ook in bij Privé onderzoeken. Wij hebben een gedegen opleiding gehad en zijn gescreend door de Politie. Particulier Onderzoeker mogen dan ook een POB (particulier onderzoeksbureau) voeren. Wel onder bepaalde voorwaarden. Een goed onderzoeksbureau zal zich hier ook aan houden. Doen zij dit niet, dan weet je dat je te maken hebt met een louche bureau.


Recent posts
Wat mag absoluut NIET als Privé Detective?
Wat mag absoluut NIET als Privé Detective?
Lees meer
Wie zit er achter de diefstal van deze peperdure tassen? Gezin uit Vleuten looft liefst 50.000 euro uit!
Lees meer
Mijn ex partner krijgt onterecht partneralimentatie!
Mijn ex partner krijgt onterecht partneralimentatie!
Lees meer
Vijf reden om GEEN privé detective in te huren
Vijf reden om GEEN privé detective in te huren
Lees meer